Skip to content
USGS offices

May 12, 2022

Case Study: USGS Office

Author
strang icon

Recent Articles

When the U.S. Geological Survey (USGS), Water Mission Area (WMA) moved across town to the USDA Forest Products Lab building, they partnered with Strang to renovate the old, outdated 3rd floor into a fresh and collaborative space that spoke to the USGS’s core values. At 3,900 SF this office packs a lot of interesting features into every inch of the small space.

The USGS’s goal was to fit the space out to make it as comfortable and healthy for staff as possible. This project started at the beginning of the COVID pandemic, so health concerns were as important as giving staff a physically comfortable space. The USGS also sought to use this office space as a place to celebrate sustainability, local materials, and the outdoors—all things that are at the core of their organization.

Finally, this space needed to fit multiple work styles within a small area. Technology, collaboration zones, and acoustical planning were all important elements in creating a productive space.

Health and Wellbeing

With their concern for the comfortability, health, and wellbeing of their employees at the forefront of their mind the first step was to create a visually appealing and ergonomic space. Originally the office had a number of exposed heating and cooling pipes that ran through the walls and ceiling creating visual and physical obstructions. Strang found creative solutions to hide these elements within the design.

One example is the closet that was added into the back corner to house the outside air exchange system. This allowed for a quicker exchange of fresh air which helps keep the space’s air clean and allows easier breathing. To further address COVID concerns, workspaces were placed at 120-degree desk clusters and removable acrylics barriers were placed between desks. These can be easily removed later to further increase the open office feel.

COLLABORATIVE PLANNING

A main challenge of this space was its small square footage. The USGS has multiple offices throughout the US that they work and communicate with. Employees required the ability to work (and use visual and audio technology) from multiple locations within the small office. Strang designed multiple areas to meet this need, including flexible office desks, a “kitchen” gathering area, a small collaboration zone in the middle of the office, and a larger collaboration zone at the back wall.

With so many employees required to fit into the small space, proper acoustics was also a top priority. Strang ended up designing the space for employees to have easy communication with neighbors while retaining the ability for private conversations. Acoustical panel ceiling clouds were hung throughout the space and felt acoustic hung panels served a double purpose as an interesting visual with their decorative laser cut design. A white noise sound masking system was also installed in the space. These devices hung around the office help control background noise by emitting a frequency similar to human speech, leading to greater speech privacy.

CELEBRATING SUSTAINABILITY

The scientists of the USGS study the landscape of the United States, its natural resources, and the natural hazards that threaten it—sustainability and the outdoors are integral values of their organization. Strang celebrated these ideals through the use of natural and sustainable materials as much as possible. This included using linoleum floor tiles (instead of luxury vinyl tiles) and custom worktops from the local Menominee Tribal Enterprises for desks and conference room tables.

The use of wood is also a strong feature throughout the space. These wood accent walls are not only visually appealing but are used to hold acoustic panels. They also serve as a workable surface to tack things up. Further cementing the biophilic design, plants are abundant throughout the space. Lastly, a digital “whiteboard” was added to an entire wall using a greyscale satellite image of the Yukon Territory from the USGS’s own photo cache as a background. This impactful image, wood accents, sustainable materials, and the incorporation of water blues and forest greens throughout the space all celebrate the ethos of the USGS and its connection to nature.

Related News

Director of Interior Design, Erica Ostendorf Mullins is always ready to take a seat at the table. Erica has recently joined Strang’s board of directors as the first female principal. We sat down with Erica, hoping to hear the story of her professional career and industry advice.
From August 1st to 5th, STEAM Camp was back and bigger than ever! Students jumped right into hands-on learning, covering everything from public broadcasting to biotechnology.
Strang’s principals reflect back on their careers in the AEI industry and the best advice they have ever received.